Oeganda

In Kampala, Oeganda, ondersteunt Stichting Talenten de ontwikkeling van Fred, Timothy, Katende en Matthias. Ondanks de grote afstand slaagt Stichting Talenten er in om, via internet, dagelijks support te leveren aan de jongeren. Daarnaast bieden we financiële support.  Doel van Stichting Talenten is de jongeren te coachen naar zelfredzaamheid en hen te leren in de eigen levensbehoeften te voorzien. De benodigde financiën worden door gegenereerd door alle activiteiten van st. Talenten en door sponsors en donateurs. Donaties komen voor 100% bij de jongens terecht.

 

Wilt u meehelpen? Dat kan op verschillende manieren.  Uw hulp wordt enorm gewaardeerd. Stichting Talenten draait op giften, donaties en vrijwillig medewerkers. Draagt u de projecten een warm hart toe?  Neem dan contact op (klik hier).

Direct doneren kan ook: 

IBAN: NL85 INGB 0007 9103 92
T.n.v. Stichting Talenten
KvK 34102995

Maak kennis met onze jongens

Fred

Fred helpen we met een bijdrage in de kosten voor levensonderhoud, bijdrage voor zijn lessen aan de universiteit en voor gezondheidszorg. Voor 2018 dragen we bij in de kosten voor zijn kamer, voeding, medicijnen en zijn studiekosten.

Wie is Fred

Fred is januari 2017 geslaagd voor het toelatingsexamen voor een Master in Business  &  Administration aan de Christian University Uganda (UCU). Deze master-studie duurt 2 jaar.  In oktober 2018 hoopt Fred af te studeren

 

Een leven op straat

Fred heeft ongeveer van zijn 5e tot ’11e’ jaar op straat geleefd. Tenminste…toen hij door de directeur van wees-dorp Bulamu werd opgenomen, vertelde hij dat hij elf was. Het vermoeden leeft dat hij zich 2 a 3 jaar ouder heeft voorgedaan. Van af dat moment heeft hij basisschool en middelbare school gedaan in 7 jaar tijd. Het protocol is dat jongeren dan het wees-dorp dan weer moeten verlaten. st. Talenten voorziet hem, nadat hij eerst weer 4 maanden dakloos was, in een twee kamer huisje, levensonderhoud en studiekosten.

 

Stage in Nederland

In 2015 heeft Fred zijn stage in Nederland kunnen doen door samenwerking tussen UCU Mukono,  Rotary business club Beverwijk, veiligheidsregio Kennemerland afdeling Brandweer en st. Talenten. Op 21 oktober 2016 is hij in 3 jaar afgestudeerd voor bachelor Business & Administration. Birgitta, Leo, Joseph Lubega van Bulamu en een paar Bulamu medewerkers zijn bij zijn graduation ceremony geweest.

Behalve een diploma heeft dit hele proces ook winst in Fred zijn sociale netwerk opgeleverd. Straatkinderen en wezen zonder paspoort tellen niet mee in de Oegandese maatschappij. Vanwege zijn prestaties en de support is hij een voorbeeld voor de ‘gegoede burgers’ dat ook straatkinderen talenten hebben die een kans moeten krijgen.

Birgitta en Fred werden uitgenodigd om in Rotary business club Bwyogerere aanwezig te zijn, het verhaal te vertellen met als gevolg dat er een duurzame relatie gestart is met Fred aldaar en ook met Rotary Beverwijk NL.

 

Studiekosten

In mei is het tweede semester ingegaan, waarvoor vanuit Stichting Talenten zijn studiekosten, boekengeld en administratiekosten weer betaald zijn. Dank voor de bijdragen!

In 2017 zijn twee lecturers van Fred, van de Ugandan Christian University een aantal dagen bij ons op bezoek geweest en hebben we vanuit Stichting Talenten kunnen organiseren dat zij een paar basisscholen hebben bezocht, de Graffiti artists van Spatzuiver ontmoet, gesproken met wethouders en ambtenaar van sociale zaken in Gemeentehuis van Beverwijk  en ervaringen een een Nederlandse zakenman uitgewisseld.

 

Spreekt deze ondersteuning uw aan? Uw support is daarvoor heel erg welkom. Neem dan contact op (klik hier).

Timothy en zijn familie

Timothy  helpen  we met een bijdrage in de kosten voor zijn school, trainingen én ons doel is dat hij een beroepsopleiding kan volgen.

Wie is Timothy

Stichting Talenten heeft een deel van de schoolkosten en het eindexamen senior 4 voor Timothy en zijn tweelingbroer kunnen sponsoren. Daarvoor en in 2017 drie jaar voetbaltraining en kampen. Wij hebben onderzoek gedaan en een school in Kampala gevonden, zodat Timothy naast school zijn voetbaltraining voort kan zetten.

Timothy zijn verlangen om met voetbal, sport, verder te gaan is groot. Er zijn voetballiefhebbende sponsors die via Stichting Talenten Timothy hebben laten deelnemen aan voetbalclub Edgars en programma ‘Edgars Youth Program’ in Kampala. 

Ook als hij geen prof voetballer zou kunnen worden, kan hij met de ervaring een bron van inkomsten creëren.

Een koe als prijs

Op zijn 11e jaar organiseerde Timothy al zijn eigen wijkteam bij elkaar, om daarmee aan straat-toernooien mee te doen. Het winnende team kreeg een koe, waarmee de families even in voedsel waren voorzien. Hij is gedreven om een prof speler te worden.

Door de sponsoring via Stichting Talenten kan hij trainen bij Edgars. In oktober 2016 bezocht Birgitta voor de 2e keer zijn familie en bezocht zij voor het eerst het kantoor van Edgars Football Club, ontmoette zij de trainers en woonde trainingen bijgewoond.

Faillissement

Op 31 december 2016 hebben wij kunnen voorkomen dat het hele gezin dakloos werd. Sommige schuldeisers in Oeganda worden loansharks genoemd. Door faillissement van het monteursbederijf van de vader werd hun huisje door de bank opgeëist en te koop gezet tegen slechts de schuldlasten. st. Talenten ontving een dag na die aankondiging van de bank toevallig een prachtige gift, waarmee het huis voor het gezin gered is! Super mooi.

Ons doel is om, met uw hulp als donateurs en sponsors, zijn school, trainingen én een beroepsopleiding voort te kunnen voortzetten:

In juli 2018 komt de hoofdtrainer van Edgars Footballclub 7 dagen bij ons op bezoek. Hij volgt 5 maanden een trainersopleiding in Duitsland, gelijk aan UEFA-A niveau.  Hij zal zijn ervaring delen op twee zomer-jeugd-straat events hier.

Katende

Katende helpen we door hem mentaal te coachen en hem financieel te steunen, zodat hij stapje voor stapje zijn leven op de rails kan krijgen.

 

Wie is Katende

Katende heeft door familie omstandigheden alleen basisschool kunnen doen en is nog steeds aan het overleven.

 

Dakloos

Hij is jaren dakloos geweest, tot Stichting Talenten in 2013 een klein kamertje voor hem sponsorde. Hij woonde in daarna in  een huisje/hutje dicht bij een beroeps-opleidingscentrum voor werkmachines en -voertuigen. Hij heeft daar een opleiding vork-lift-truck voltooid. Hij maakte kans maakt op eenvoudig werk waarmee hij zichzelf zou kunnen gaan onderhouden. Hij worstelt echter om zijn leven op orde te krijgen.

Mentaal blijven we hem bemoedigen tijdens wekelijks contact.

Matthias

Voor Matthias hebben we zijn leerjaren senior 3 en 4 gesponsord.

 

Wie is Matthias

Hij heeft geprobeerd een eigen kleding bedrijfje in tweedehands kleding te starten. Dat blijkt erg lastig te zijn in Kampala, waar vele straatverkopers op die manier wat proberen te verdienen. Graag zou hij verder willen leren voor een beroepsopleiding. Op dit moment ontvangt hij geen financiële ondersteuning.

Hulp aan vluchtelingen

Matthias is afgelopen jaar naar het noorden van Oeganda gereisd, waar op dat moment 1,5 miljoen vluchtelingen vanuit Soedan binnen stroomden. Hij heeft zich dienstbaar gesteld door te helpen in watervoorziening voor de vluchtelingen, wat hem een dagelijks klein loon heeft opgeleverd. Kort geleden vertelde hij dat hij terug is, een vrouw en zelfs een kind heeft!

Sluit Menu