In Kampala, Oeganda, ondersteunt st. Talenten de ontwikkeling van jongeren. Maaltijd Namungoona

Er is dagelijks coaching via internet en financiële support.

Donaties komen 100% in hun handen terecht.

Het doel is dat zij daardoor zelfredzaam worden in eigen levensbehoeften.

De jongens zijn in april 2014 en okt. 2016 persoonlijk bezocht namens st. Talenten door Birgitta.

Deze financiën worden door gegenereerd door alle activiteiten van st. Talenten en door sponsors en donateurs.

Dank voor jou, uw inzet!

 

In 2018 streven wij de adolescenten te kunnen ondersteunen over wie hieronder hun verhaal is geschreven.
Uw éénmalige of maandelijkse donatie zou enorm helpen.

 

 

IMG_0943Fred Walugembe, 21 jaar

Kosten levensonderhoud, universiteit en gezondheidszorg.

Voor 2018 zijn de te werven kosten: Kamer, voeding, medicijnen en studiekosten.

Fred is januari 2017 geslaagd voor het toelatingsexamen voor een Master in Business & Administration aan de Christian University Uganda (UCU). Deze master-studie duurt 2 jaar. Oktober 2018 hoopt Fred af te studeren

 

Fred heeft ongeveer van zijn 5e tot ’11e’ jaar op straat geleefd. Teminste…toen hij door de directeur van weesdorp Bulamu werd opgenomen, vertelde hij dat hij elf was. Het vermoeden leeft dat hij zich 2 a 3 jaar ouder heeft voorgedaan. Van af dat moment heeft hij basisschool en middelare school gedaan in 7 jaar tijd. Het protocol is dat jongeren dan het weesdorp dan weer moeten verlaten. st. Talenten voorziet hem, nadat hij eerst weer 4 maanden dakloos was, in een twee kamer huisje, levensonderhoud en studiekosten. In 2015 heeft Fred zijn stage in Nederland kunnen doen door samenwerking tussen UCU Mukono,  Rotary business club Beverwijk, veiligheidsregio Kennemerland afdeling Brandweer en st. Talenten. Op 21 oktober 2016 is hij in 3 jaar afgestudeerd voor bachelor Business & Administration. Birgitta, Leo, Joseph Lubega van Bulamu en een paar Bulamu medewerkers zijn bij zijn graduation ceremony geweest. Behalve een diploma heeft dit hele proces ook winst in Fred zijn sociale netwerk opgeleverd. Straatkinderen en wezen zonder paspoort tellen niet mee in de Oegandese maatschappij. Vanwege zijn prestaties en de support is hij een voorbeeld voor de ‘gegoede burgers’ dat ook straatkinderen talenten hebben die een kans moeten krijgen. Birgitta en Fred werden uitgenodigd om in Rotary business club Bwyogerere aanwezig te zijn, het verhaal te vertellen met als gevolg dat er een duurzame relatie gestart is met Fred aldaar en ook met Rotary Beverwijk NL.

In januari 2017 is Fred gestart met een master aan de UCU Mukono, Uganda.

In mei is het tweede semester ingegaan, waarvoor vanuit TETH zijn studiefees, boekengeld en administrationfees weer betaald zijn. Dank voor de bijdragen!

Spreekt deze ondersteuning uw aan?

Uw support is daarvoor heel erg welkom.

 

In 2017 heeft st. Talenten een deel van de schoolfees en het eindexamen senior 4 voor Timothy en zijn tweelingbroer kunnen sponsoren. Daarvoor en in 2017 drie jaar voetbaltraining en kampen. Wij hebben onderzoek gedaan en een school in Kampala gevonden, zodat Timothy naast school zijn voetbaltraining voort kan zetten. 

Timothy zijn verlangen om met voetbal, sport, verder te gaan is groot.
Wij zien uit naar samenwerking met- en bereidwilligheid van een Nederlandse voetbalclub, om Timothy een voetbalstage aan te bieden of een opleiding tot trainer, coach.
Kunt u ons hierbij behulpzaam zijn?
Neem dan contact op met Birgitta Perton.

Timothy Wasswa, 17 jaarDSCN6128DSCN6112

Er zijn voetballiefhebbende sponsors die via st. Talenten Timothy hebben laten deelnemen aan voetbalclub Edgars en programma ‘Edgars Youth Program’ in Kampala. Ook als hij geen prof voetballer zou kunnen worden, kan hij met de ervaring een bron van inkomsten creëren.

Op zijn 11e jaar organiseerde Timothy al zijn eigen wijk-team bij elkaar, om daarmee aan straat-toernooien mee te doen. Het winnende team kreeg een koe, waarmee de families even in voedsel waren voorzien. Hij is gedreven om een prof speler te worden. Door de sponsoring via st. Talenten kan hij trainen by Edgars. Okt. 2016 heeft Birgitta voor de 2e keer zijn familie bezocht en voor het eerst het kantoor van Edgars Football Club bezocht, de trainers ontmoet en trainingen bijgewoond en gefilmd. Op 31 dec. 2016 hebben wij kunnen voorkomen dat het hele gezin dakloos werd. Sommige schuldeisers in Oeganda worden loansharks genoemd. Door faillissement van het monteursbederijf van de vader werd hun huisje door de bank opgeëist en te koop gezet tegen slechts de schuldlasten. st. Talenten ontving een dag na die aankondiging van de bank toevallig een prachtige gift, waarmee het huis voor het gezin gered is! Super mooi.

De familie situatie was zodanig dat de 4 zonen die nog thuis wonen sinds maart 2016 niet meer naar school konden, door gebrek aan financiële middelen. Toch en juist daarom zet Timothy door om zijn voetbaltalent te ontwikkelen. Ons doel is om, met uw hulp als donateurs en sponsors, zijn trainingen én een beroepsopleiding voort te kunnen voortzetten:

Het promo-filmpje over Timothy is hier te zien, 6 minuten.

Coach Sam, in gele T-shirt is 20 jaar (18 op zijn paspoort) en heeft zijn cv en beeldmateriaal meegegeven met het verzoek en de hoop dat een Nederlandse voetbalclub in hem geïnteresseerd zal raken.

 

Wij hopen op uw betrokkenheid, zodat wij samen hen op weg kunnen blijven helpen naar een betere toekomst.

 

Katende Omega, 27 jaar

 

DSCN6156

Katende heeft door familie omstandigheden alleen basisschool kunnen doen en heeft is nog steeds aan het overleven.

TETH coacht hem mentaal en financieel, wat stapje voor stapje bijdraagt, om zijn leven op de rails te krijgen.

Hij is jaren dakloos geweest tot 2013 toen TETH hem voor een klein kamertje sponsorde.   Hij woonde in een 1 kamer huisje/hutje dicht bij een beroeps-opleidingscentrum voor werkmachines en -voertuigen. Hij heeft de een opleiding vork-lift-truck voltooid. Hij maakte kans maakt op eenvoudig werk waarmee hij zichzelf zou kunnen gaan onderhouden. Helaas is Katende betrapt op het stelen van een telefoon, wat in Oeganda een grote straf betekent. Inmiddels heeft hij een aantal maanden in de cel doorgebracht, is nu weer vrij en worstelt om zijn leven op orde te krijgen.
Mentaal blijven we hem bemoedigen tijdens wekelijks contact.

 

Matthias Tumuhimbise, 22 jaarDSCN6415

st. Talenten heeft zijn leerjaren senior 3 en 4 gesponsord.

Hij heeft geprobeerd een eigen kleding bedrijfje in tweedehands kleding te starten.

Dat blijkt erg lastig te zijn in Kampala, waar vele straatverkopers op die manier wat proberen te verdienen.

Graag zou hij verder willen leren voor een beroepsopleiding.

Op dit moment ontvangt hij geen financiële ondersteuning.

Mei 2017:

Matthias is naar het noorden van Oeganda gereisd, waar op dat moment 1,5 miljoen vluchtelingen vanuit Soedan binnen stroomden. Hij heeft zich dienstbaar gesteld door te helpen in watervoorziening voor de vluchtelingen, wat hem een dagelijks klein loon heeft opgeleverd. Kort geleden vertelde hij dat hij terug is, een vrouw en zelfs een kind heeft!

 

Indien u meer informatie wilt, kunt u ons een mail sturen of bellen.

Wilt u doneren?

Dat mag o.v.v. ‘Oeganda’ of op naam van Fred, Timothy, Katende of Mark.

Op onderstaande IBAN nr. t.a.v. st. Talenten.

 

Zilla Perton naait handgemaakte knuffels en feestslingers, waarvan de opbrengst ten goede komt aan deze jongeren en een meisje in Brazilië.
Zilla’s textiel creaties

Donatie van € 7,50 voor 1 knuffel.

Donatie van € 60,- voor 10 knuffels.

 

Voorgeschiedenis

In 2006 is ‘Creationday’ ontstaan, een dag die 10 keer in het jaar plaatsvond, waarbij een brug gevormd werd naar mensen in hun cultuur, Urban Bridge Building. Zij experimenteerden met nieuwe creativiteit en sportiviteit, gingen nieuwe relaties aan en ontdekten en ontwikkelden hun talenten. Het groeide uit tot events in meerdere Nederlandse plaatsen en tot coaching en ondersteuning in Oeganda.