Fred heeft ongeveer van zijn 5e tot ’11e’ jaar op straat geleefd. Tenminste…toen hij door de directeur van wees-dorp Bulamu werd opgenomen, vertelde hij dat hij 11 was. Vanaf dat moment heeft hij basisschool en middelbare school gedaan in 7 jaar tijd. Het protocol is dat jongeren dan het wees-dorp weer moeten verlaten. St. Talenten voorziet hem, nadat hij eerst weer 4 maanden dakloos was, in een twee kamer huisje, levensonderhoud en vervolgens studiekosten.
Fred is afgestudeerd als Master in Business & Administration aan de Ugandan Christian University (UCU).
In 2015 heeft hij zijn stage in Nederland kunnen doen door samenwerking tussen UCU Mukono, Rotary business club Beverwijk, veiligheidsregio Kennemerland afdeling Brandweer en st. Talenten. Op 21 oktober 2016 is Fred in 3 jaar afgestudeerd voor bachelor Business & Administration, gevolgd door een master degree op 1 maart 2019.
Behalve een diploma heeft dit hele proces ook winst in zijn sociale netwerk opgeleverd.
Straatkinderen en wezen zonder paspoort tellen niet mee in de Oegandese maatschappij. Vanwege zijn prestaties en de support is Fred een voorbeeld geworden dat ook straatkinderen talenten hebben die een kans moeten krijgen. Op de dag van zijn Master Graduation is er een interview gefilmd met hem, zijn lecturer en Birgitta, ter bemoediging voor nieuwe studenten in dergelijke situaties.
Fred en Birgitta werden uitgenodigd om in Rotary business club Bwyogerere aanwezig te zijn, het verhaal te vertellen met als gevolg dat er een duurzame relatie gestart is met Fred aldaar en ook met Rotary Beverwijk NL.
In 2017 zijn twee lecturers van Fred, van de Ugandan Christian University, een aantal dagen bij ons op bezoek geweest. Er moest een verandering gaan plaatsvinden op de universiteit en in onderwijs, waardoor studenten en leerlingen opgedane kennis direct leren toepassen. In dat kader hebben we vanuit Stichting Talenten kunnen organiseren dat zij:
– werden ontvangen en rondgeleid op een paar basisscholen;
– de Graffiti artists van Spatzuiver hebben bezocht;
– hebben gesproken met wethouders en ambtenaren van sociale zaken in het gemeentehuis van Beverwijk
– en ervaringen met een Nederlandse zakenman konden uitwisselen.
Tijdens het ‘Graduation-bezoek’ van Birgitta in maart 2019 hebben beide lecturers in een 3 daagse rondleiding laten zien, hoe de ervaringen uit 2017 bijgedragen hebben aan daadkracht om o.a. een school te stichten, die al het 2e leerjaar in is gegaan en veldwerkplekken voor studenten te organiseren.
Katende
Toen de moeder van Katende overleed, verslechterde de band met zijn vader, die tevens ook de vader is van Timothy. Vanaf jonge leeftijd is hij in aanraking gekomen met alcohol en drugs. Door zijn gedrag werd hij door velen verstoten en vermeden.
Hij is jaren dakloos geweest, tot Stichting Talenten in 2013 een klein kamertje voor hem sponsorde i.s.m. de voorganger van Foursquarechurch: ‘The Hope for new life church’. De voorganger kon hem ter plekke ook coaching bieden. TETH sponsorde hem ook een lasopleiding, deze was hij gestart maar op een gegeven moment haakte hij af.
Later sponsorde TETH hem een cursus tot heftruckchauffeur en een huisje daar in de buurt. Katende heeft de opleiding afgerond en maakte kans op werk waarmee hij zichzelf zou kunnen gaan onderhouden, hij worstelde echter om zijn leven op orde te krijgen.
Zijn passie voor muziek geeft hem uiteindelijk richting in zijn leven.
In 2018 heeft hij een halfbroer van hem benaderd, die in de muziekindustrie werkt. Hij legde hem een boek voor met meer dan 200 songteksten die hij had geschreven. Daarna verdween hij weer. Zijn broer heeft het boek altijd bij zich gedragen. Hij heeft altijd hoop gehouden voor Katende.
Na een jaar zocht Katende hem weer op en overhandigde hem wederom een boek met nog 300 songteksten. Op dat moment kon zijn broer hem niet verder helpen omdat hij zelf ook aan het struggelen was, maar een halfjaar later regelde hij een afspraak voor hem met de goedkoopste producer die er was. Zijn eerste nummer werd opgenomen. Dit gaf Katende een enorme boost. I.v.m. geld kon dit echter niet voorgezet worden.
Zijn broer heeft in die tijd een nieuwe ingang voor Katende gecreëerd bij hun familie, waardoor hij zijn relatie met hen weer heeft kunnen opbouwen. Maar Katende verdween weer.
TETH bleef wel altijd met hem in contact en heeft continu geprobeerd hem aan goede sociale kringen te linken. Hij vond uiteindelijk aansluiting bij een kerk, die fungeerde als een buurthuis, daklozencentrum, etc. Daar leerde hij Paul kennen, die in eenzelfde schuitje zat als hij en de passie voor muziek met hem deelde. Samen zijn ze gaan zoeken naar mogelijkheden in de muziek. Bij de kerk zat ook een muziekstudio, het team daarvan heeft hen geholpen een nummer op te nemen.
Katende vertelde zijn broer over TETH, waarna zijn broer ons heeft benaderd. Hij wilde Katende en Paul helpen vanuit zijn stiching, Sserumaga Foundation en vroeg hiervoor om ondersteuning. TETH heeft #STOUT hierbij betrokken, die het mogelijk heeft gemaakt om op 15 april 2022 hun eerste nummer ‘Hossana’ te releasen op Spotify!
Timothy
Op 31 december 2016 heeft stichting Talenten kunnen voorkomen dat het hele gezin dakloos werd. Daarnaast hebben we een deel van de schoolkosten en het eindexamen senior 4 voor de voetballer en zijn tweelingbroer kunnen sponsoren.
Voor 2019 heeft een oom het onderwijs geld voor Timothy en zijn tweelingbroer betaald, maar voor een derde keer zijn zij naar huis gestuurd omdat de extra bijdragen voor schoolboeken en andere onderdelen nog niet voldaan waren.
Op zijn 11e jaar organiseerde de voetballer al zijn eigen wijkteam bij elkaar, om daarmee aan straat-toernooien mee te doen. Het winnende team kreeg een koe, waarmee de families even in voedsel waren voorzien. Hij is gedreven om een prof speler te worden.
De voetballer zijn verlangen om met voetbal verder te gaan is groot. Er zijn voetballiefhebbende sponsors die hem via Stichting Talenten 3 jaren hebben laten deelnemen aan Edgars Football Club en ‘Edgars Youth Program’ in Kampala.
Ook als hij geen prof voetballer zou kunnen worden, zullen zijn ervaringen een positieve bijdrage in zijn ontwikkeling zijn.
In oktober 2016 bezocht Birgitta voor de 2e keer zijn familie en bezocht zij voor het eerst het kantoor van Edgars Football Club, ontmoette zij de trainers en heeft trainingen bijgewoond.
In juli 2018 was de hoofdtrainer van Edgars Footballclub 7 dagen bij ons in Nederland te gast. Hij volgde 5 maanden een trainersopleiding in Duitsland, gelijk aan UEFA-A niveau. Hij heeft zijn ervaring o.a. gedeeld op twee zomer-jeugd-straat events in Amsterdam en Beverwijk.
Paul
Paul is al lange tijd een autodidact in fotografie en beweegt zich in de Hip Hop scene van Kampala en omgeving in Oeganda. Hij stimuleert en inspireert jongere en oudere jeugd die dealen met de moeilijkheden in hun land en situatie. Sinds 2014 is er een vriendschap en wederzijdse bemoediging en kruisbestuiving ontstaan tussen Paul en TETH. In april 2020 heeft TETH een keer financieel bijgedragen, zodat Paul de gevolgen van de Corona lockdown daar kon doorstaan. Hij was weer goed gaande, tot voor kort toen hij gewelddadig werd overvallen: