Oeganda

In Kampala, Oeganda, ondersteunt Stichting Talenten de ontwikkeling van jongeren. Ondanks de grote afstand slaagt Stichting Talenten er in om, via internet, dagelijks support te leveren aan de jongeren. Daarnaast bieden we zo mogelijk financiële support.  Het doel van Stichting Talenten is de jongeren te coachen naar zelfredzaamheid en hen te leren in de eigen levensbehoeften te voorzien. De benodigde financiën worden gegenereerd door alle activiteiten van st. Talenten en door sponsors en donateurs. Donaties komen voor 100% bij de jongens terecht.

Wilt u meehelpen? Dat kan op verschillende manieren.  Uw hulp wordt enorm gewaardeerd. Stichting Talenten draait op giften, donaties en vrijwillig medewerkers. Draagt u de projecten een warm hart toe?  Neem dan contact op (klik hier).

Direct doneren kan ook: 

IBAN: NL85 INGB 0007 9103 92
T.n.v. Stichting Talenten
KvK 34102995

Op deze website vindt u ook Zilla’s Textiel Creaties.

In ruil voor uw donatie maakt zilla vrolijke producten. 

Maak kennis met onze jongens

Fred

Fred ondersteunen we sinds 2012 in zijn dagelijkse levensonderhoud, voor zijn studie aan de universiteit en voor gezondheidszorg. Op 1 maart 2019 ontving hij zijn Master degree in Busines & Administration. 

Wat heeft Fred bereikt in 2019

Fred is afgestudeerd als Master in Business  &  Administration aan de Ugandan Christian University (UCU). 

Micro Krediet project

In Oeganda is 80% van de bevolking in leeftijd onder de 30 jaar. Er studeren jaarlijks duizenden jongeren af op universitair niveau, maar…er zijn geen banen. St. Talenten gaat een nieuw traject in, i.s.m. supervisors uit de cultuur aldaar, om Fred zijn eigen onderneming te laten ontwikkelen. N.a.v. het voortraject zijn in het gegroeide netwerk de juiste mensen om dit plan met vertrouwen te gaan uitwerken.

Waar komt Fred vandaan…Een leven op straat

Fred heeft ongeveer van zijn 5e tot ’11e’ jaar op straat geleefd. Tenminste…toen hij door de directeur van wees-dorp Bulamu werd opgenomen, vertelde hij dat hij elf was. Van af dat moment heeft hij basisschool en middelbare school gedaan in 7 jaar tijd. Het protocol is dat jongeren dan het wees-dorp dan weer moeten verlaten. st. Talenten voorziet hem, nadat hij eerst weer 4 maanden dakloos was, in een twee kamer huisje, levensonderhoud en vervolgens studiekosten.

Stage in Nederland

In 2015 heeft Fred zijn stage in Nederland kunnen doen door samenwerking tussen UCU Mukono,  Rotary business club Beverwijk, veiligheidsregio Kennemerland afdeling Brandweer en st. Talenten. Op 21 oktober 2016 is hij in 3 jaar afgestudeerd voor bachelor Business & Administration, gevolgd door een master degree op 1 maart 2019.

Behalve een diploma heeft dit hele proces ook winst in Fred zijn sociale netwerk opgeleverd. Straatkinderen en wezen zonder paspoort tellen niet mee in de Oegandese maatschappij. Vanwege zijn prestaties en de support is hij een voorbeeld geworden dat ook straatkinderen talenten hebben die een kans moeten krijgen. Op de dag van zijn Master Graduation is er een interview gefilmd met hem, zijn lecturer en Birgitta, ter bemoediging voor nieuwe studenten in dergelijke situaties.

Birgitta en Fred werden uitgenodigd om in Rotary business club Bwyogerere aanwezig te zijn, het verhaal te vertellen met als gevolg dat er een duurzame relatie gestart is met Fred aldaar en ook met Rotary Beverwijk NL.

Toepassen van kennis

In 2017 zijn twee lecturers van Fred, van de Ugandan Christian University een aantal dagen bij ons op bezoek geweest. Er moest een verandering gaan plaatsvinden op de universiteit en in onderwijs, waardoor studenten en leerlingen opgedane kennis direct leren toepassen. In dat kader hebben we vanuit Stichting Talenten kunnen organiseren dat zij: werden ontvangen en rondgeleid op een paar basisscholen; de Graffiti artists van Spatzuiver hebben bezocht; hebben gesproken met wethouders en ambtenaren van sociale zaken in Gemeentehuis van Beverwijk  en ervaringen met een Nederlandse zakenman konden uitgewisselen.

Tijdens het ‘Graduation-bezoek’ van Birgitta in maart 2019 hebben beide lecturers in een 3 daagse rondleiding laten zien, hoe de ervaringen uit 2017 bijgedragen hebben aan daadkracht om o.a. een school te stichten, die al het 2e leerjaar in is gegaan en veldwerkplekken voor studenten te organiseren. Daarover meer nieuws in ons digitale jaarverslag dat binnenkort gepubliceerd wordt.

Spreekt deze ondersteuning uw aan? Uw support is daarvoor heel erg welkom. Dank u wel! Neem dan contact op (klik hier).

Timothy en zijn familie

Timothy  hebben  we ondersteund met een bijdrage in de kosten voor zijn school, senior 4, en voetbaltrainingen.

Wie is Timothy

Stichting Talenten heeft een deel van de schoolkosten en het eindexamen senior 4 voor Timothy en zijn tweelingbroer kunnen sponsoren. Voor 2019 zijn de schoolkosten nog niet gedekt. Helpt u mee?

Timothy zijn verlangen om met voetbal verder te gaan is groot. Er zijn voetballiefhebbende sponsors die via Stichting Talenten Timothy 3 jaren hebben laten deelnemen aan voetbalclub Edgars en programma ‘Edgars Youth Program’ in Kampala. 

Ook als hij geen prof voetballer zou kunnen worden, zullen zijn ervaringen een positieve bijdrage in zijn ontwikkeling zijn.

Een koe als prijs

Op zijn 11e jaar organiseerde Timothy al zijn eigen wijkteam bij elkaar, om daarmee aan straat-toernooien mee te doen. Het winnende team kreeg een koe, waarmee de families even in voedsel waren voorzien. Hij is gedreven om een prof speler te worden.

Door de sponsoring via Stichting Talenten kon hij trainen bij Edgars. In oktober 2016 bezocht Birgitta voor de 2e keer zijn familie en bezocht zij voor het eerst het kantoor van Edgars Football Club, ontmoette zij de trainers en heeft trainingen bijgewoond.

Faillissement

Op 31 december 2016 hebben wij kunnen voorkomen dat het hele gezin dakloos werd.

In juli 2018 was de hoofdtrainer van Edgars Footballclub 7 dagen bij ons in Nederland te gast. Hij volgde 5 maanden een trainersopleiding in Duitsland, gelijk aan UEFA-A niveau.  Hij heeft zijn ervaring o.a. gedeeld op twee zomer-jeugd-straat events in Amsterdam en Beverwijk.

Laatste nieuws 27-3-’19

Voor 2019 heeft een oom het onderwijs-geld voor Timothy en zijn tweelingbroer betaald, maar voor een derde keer zijn zij naar huis gestuurd omdat de extra bijdragen voor schoolboeken en andere onderdelen nog niet voldaan zijn.  

Katende

Katende coachen wij op dit moment door regelmatig contact en aanmoediging. 

Wie is Katende

Katende heeft door familie omstandigheden alleen basisschool kunnen doen en is nog steeds aan het overleven.

Dakloos

Hij is jaren dakloos geweest, tot Stichting Talenten in 2013 een klein kamertje voor hem sponsorde i.s.m. de voorganger van Foursquarechurch: ‘The Hope for new life church’. Hij woonde daarna in  een huisje/hutje dicht bij een beroeps-opleidingscentrum voor werkmachines en -voertuigen. Hij heeft daar een opleiding vork-lift-truck voltooid. Hij maakte kans op eenvoudig werk waarmee hij zichzelf zou kunnen gaan onderhouden. Hij worstelt echter om zijn leven op orde te krijgen.

Matthias

Voor Matthias hebben we zijn leerjaren senior 3 en 4 gesponsord.

Wie is Matthias

Hij heeft geprobeerd een eigen kleding bedrijfje in tweedehands kleding te starten. Dat blijkt erg lastig te zijn in Kampala, waar vele straatverkopers op die manier wat proberen te verdienen. Op dit moment hebben wij wel contact, maar ontvangt hij vanuit st. Talenten geen financiële ondersteuning.

Hulp aan vluchtelingen

Matthias is afgelopen jaar naar het noorden van Oeganda gereisd, waar op dat moment 1,5 miljoen vluchtelingen vanuit Soedan binnen stroomden. Hij heeft zich dienstbaar gesteld door te helpen in watervoorziening voor de vluchtelingen, wat hem een dagelijks klein loon heeft opgeleverd. Kort geleden vertelde hij dat hij terug is, een vrouw en zelfs een kind heeft.

Anders hoeft niet fout te zijn. Het verhaal over Ivan

In 2014 ondersteunde st. Talenten Ivan. Wij kwamen er na onderzoek achter dat hij het geld anders gebruikte dan afgesproken. Hij heeft het voor elkaar gekregen, via nog andere mensen en wegen, om een visum voor- en ticket naar de USA te krijgen. Natuurlijk waren we teleurgesteld, stopten de steun, maar niet de relatie. In 2016 ontmoette ik, Birgitta, zijn broer in Uganda en ook per toeval op 7-3-’19 in Namungoona. ‘Hoe gaat het met jou en met Ivan?’ Het was een kort moment met een stevige hug. Eenmaal in Nederland ontving ik een bericht waarin dankbaarheid geuit werd voor de ondersteuning die gegeven was in ’14 en de relatie die voortgezet was. Hoe veel dat nog steeds voor hen betekent. Mede daardoor maken zij samen een droom waar. Ivan vanuit de USA en zijn broer in Oeganda, ondersteunen Oegandese vrouwen door empowerment- ontmoetingen en coaching.